Aktuálně přijímáme obrazy, starožitnosti a šperky do aukce. Kontaktujte nás.


Zdědili jste cennosti, které byste rádi vydražili? Potom nejspíš přemýšlíte, do které aukce starožitnosti přihlásit. Jestliže ale nepracujete v oboru, můžete nevědomky prodat hluboko pod cenou. Jak tomu zabránit? Existuje hned několik způsobů, jak pozůstalost zpeněžit: onlinové portály, aukční síně… nebo předaukční prodej. Jaké jsou jejich (ne)výhody? Prozradíme, na co si dát pozor, abyste při prodeji starožitností nepřišli zkrátka.

Obsah (Co se v článku dozvíte?)

Prodej starožitností: Jaké máte možnosti?

1. Internetové aukční portály

2. Aukční síně

3. Předaukční prodej

Pokud máte doma cennosti, které byste rádi zpeněžili, čeká vás nelehký úkol: najít solventního kupce, u něhož budete mít jistotu, že vám za umělecké dílo nabídne adekvátní finanční odměnu. Jenže kde takového zájemce hledat? Na výběr máte z několika možností.

1. Internetové aukční portály

Na internetu je dnes možné obchodovat prakticky s čímkoli, třeba se šperky nebo s výtvarným uměním. Na webové stránky se dostanete téměř odkudkoli a obrazy můžete uveřejnit bez cizí pomoci.  Pak stačí jen vyčkat, jestli vaše předměty přitáhnou pozornost uživatelů, kteří za ně budou ochotni zaplatit.

Odměna, kterou vám sledující nabídnou, ale zdaleka nemusí odpovídat skutečné hodnotě obrazů. Radost z rychlého prodeje starožitnosti vám tak může rázem pokazit zjištění, že jste své dědictví prodali za zlomek jeho opravdové hodnoty.

Internetové aukce jsou totiž přístupné všem a na neznalosti prodávajících dokáží obratně vydělávat obchodníci, kteří levně nakoupí, aby následně vydražené dílo prodali za mnohonásobně vyšší cenu.

Těmto nepříjemným situacím můžete snadno předejít: využijte znalostí a zkušeností odborníka, který se v oboru pohybuje dlouhá léta. Budete mít jistotu, že jsou vaše vzácnosti v dobrých rukou a prodej starožitností proběhne k vaší maximální spokojenosti.

2. Aukční síně

Další možností je odprodej v aukčních síních. Odborníci vaše předměty nejprve zhodnotí a následně vloží do dražby. Nemusíte tedy věnovat prodeji starožitností tolik času, jako kdybyste se je pokoušeli vydražit po vlastní ose, a navíc budete mít lepší představu o jejich skutečné ceně.

Za poskytnuté služby si ovšem většina aukčních síní účtuje nemalé poplatky. Z této odměny financují aukční síně pronajaté prostory, odborníky, kteří vzácné předměty naceňují, realizaci aukce apod. Co to v praxi znamená pro vás?

Pokud se například vaše šperky vydraží za sto tisíc korun, pětinu zaplatíte za zprostředkování prodeje. Nezřídka si aukční síně započítají tzv. aukční přirážku, ke které je zapotřebí připočíst ještě DPH. Z utržené sumy tak utržíte jen poměrnou částku.

Aby tato částka byla i po zaplacení nezbytných poplatků co nejvyšší, můžete se opět obrátit na znalce, který vám s prodejem starožitností vypomůže. Zběhlý profesionál umí oslovit kupce na úrovni, kteří se nebudou zdráhat za nabízené cennosti zaplatit požadovaný obnos. 

Dražbu si můžete nechat jako záložní možnost, pokud by se nepodařilo vaše předměty prodat jiným způsobem. Toto řešení vám navíc může ušetřit spoustu starostí. Proč?

V některých případech se totiž můžete dostat do situace, kdy vás dražitelé přimějí vložit obrazy do dražby za mnohem nižší cenu, tudíž nakonec proděláte nemalé peníze.

V nejmenované aukční siní vydražili před několika lety obraz Kamila Lhotáka za 220 000 Kč. Obraz měl ve skutečnosti mnohem vyšší hodnotu, čehož využil jeden z přísedících: výtvarné dílo odkoupil a krátce nato jej prodal sběrateli za 400 000 Kč, tedy téměř za dvojnásobnou cenu. 

Jestliže chcete na prodeji starožitnosti vydělat, nevkládejte cennosti do první aukce, která se namane. V Česku dnes existuje několik desítek aukčních síní, ne každá se ale specializuje na prodej starožitných obrazů. Ačkoli v jiných oblastech může daná aukční síň dosahovat perfektních výsledků, při dražbách starých obrazů nemusí mít dostatečně širokou klientelu, které by mohla obrazy nabídnout.

3. Předaukční prodej

Pokud chcete mít jistotu, že se vaše obrazy dostanou k zájemcům, kteří neváhají za kvalitní zboží zaplatit adekvátní sumu, můžete také vytěžit z výhod, které nabízí předaukční prodej, který nabízí několik výhod:

obrazy svěříte do rukou odborníkům, ale nadále zůstávají plně ve vašem vlastnictví,

získáte BEZPLATNĚ odborný posudek o skutečné hodnotě vašeho díla,

výtvarná díla jsou přednostně nabídnuta prověřeným obchodníkům,

všechny kroky jsou podloženy smlouvou, od které můžete KDYKOLI odstoupit.

Mezi znalci umění se jedná o hojně využívanou možnost, jak obrazy podat, pro širokou veřejnost je ale dosud spíše novinkou. Podívejme se blíže na to, jak celý proces probíhá.

Předaukční prodej krok za krokem

Vaše výtvarné dílo nezávazně naceníme a společně dohodneme cenu, za kterou ji budete chtít nabídnout případným zájemcům. Dokud se nerozhodnete obraz prodat, nadále patří jen vám. Poté následují další kroky:

Oslovíme vybranou klientelu, která má o cennosti velký zájem.

Vložíme starožitnosti do dražby v osvědčené aukční síni.

Nejprve vaše dílo nabídneme zákazníkům z České republiky i ze zahraničí. Ti jsou připraveni okamžitě nakoupit nabízené zboží. Pokud budou mít o nabízená díla zájem, obdržíte peníze ihned po zaplacení. 

Za svěřená díla přitom můžete získat ještě vyšší částku, než při běžných aukcích. Důvod je prostý: dražby v aukčních domech probíhají maximálně několikrát do roka a mnozí obchodníci nechtějí čekat, až se dílo objeví ve veřejné aukci. Jestliže se dostanou k vzácným dílům s předstihem, rádi si za ně připlatí.

A pokud neprojeví o vaše zboží zájem? Vložíme vaše cennosti do dražby. Spolupracujeme s nejlepšími aukčními domy, a to nejen v Praze. Budete mít tedy jistotu, že se vaše díla neobjeví v aukci, kde budete muset prodávat pod cenou.

TIP pro Vás

Jakmile se objeví kupec, který bude připraven zaplatit za starožitnosti požadovanou částku, získáte peníze bezprostředně po odkoupení díla

Můžete tak vytěžit z výhod, které nabízí předaukční prodej i dražba v tradičních aukčních síních bez toho, abyste podstupovali zbytečné riziko nebo platili přemrštěné poplatky za zprostředkování prodeje.

Chcete se zeptat na cokoli dalšího?

Rádi byste nabídli vzácné obrazy, mince nebo starožitné šperky do dražby? Kontaktujte nás přes uvedený formulář nebo se zastavte osobně. V tomto roce jsme otevřeli galerii Graciano, ve které naleznete všechna díla z předaukčního prodeje i obrazy současných umělců.

Galerii najdete na ulici Veselá 21 v Brně. Přijďte si prohlédnout výtvory renomovaných autorů nebo se doptat na cokoli, co vás v souvislosti s prodejem starožitností zajímá. Společně pro vás najdeme to nejlepší řešení. 

Kontaktujte nás.

 

Používáním stránek provozovaných upapouska.cz souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zabezpečit lepší služby. Více informací