Aktuálně přijímáme obrazy, starožitnosti a šperky do aukce. Kontaktujte nás.


Výkup zlata v kostce:

 

Povalují se vám doma zlaté šperky a rádi byste si jejich prodejem trochu přilepšili? Nevzdávejte se svých cenností za zbytečně nízkou cenu. Přečtěte si, čemu se při výkupu zlata vyvarovat, aby utržená částka odpovídala skutečné hodnotě vašich cenností.

Nepředvídatelný společenský vývoj v minulých měsících se rovněž podepsal na vývoji cen drahých kovů. I přes občasný propad ovšem cena zlata v posledních letech spíše roste.

Pokud nemáte pro své cennosti další využití, možná přišel právě teď správný čas je výhodně zpeněžit. Co je dobré vědět ještě předtím, než navštívíte nejbližší zlatnictví?

Držte se následujících tipů a kromě plnější peněženky budete z prodejny odcházet také s uspokojením z vydařenho obchodu.

výkup zlata

1. Štěstí přeje připraveným aneb Než vyrazíte do zlatnictví...

 

Máte-li v sousedství ověřeného zlatníka, můžete své cennosti prodat za odpovídající sumu na první pokus. Nezřídka se ale přihodí opak: zastavíte se v nedalekém obchodě, bez zdlouhavých úvah přistoupíte na navrhovanou cenu za předložené zboží… a teprve s odstupem času zjistíte, že jiná provozovna vzdálená jen několik kilometrů od vašeho bydliště nabízí při výkupu zlata podstatě vyšší částku.

Nepříjemnému prozření můžete lehce předejít: rozhlédněte se ve svém okolí (nebo na internetu), kolik obchodů se zlatem  se ve vaší lokalitě nachází. Mnohá zlatnictví mají své vlastní webové stránky, takže si o jejich službách můžete udělat jasnější představu ještě předtím, než překročíte práh kamenné prodejny.

2. Zlatníka si vybírejte pečlivě

 

Vytipovali jste si několik obchodníků, ale bez osobní zkušenosti nevíte, pro kterého z nich se rozhodnout? Vsaďte na ohlasy ostatních zákazníků.

Díky internetu se dnes již mnoho věcí neutají. Nemáte ve své blízkosti nikoho, kdo by vám mohl spolehlivého zlatníka doporučit, napoví vám uživatelské recenze. Pokud jsou klienti se službami zlatnictví nadmíru spokojeni, rádi se o svou zkušenost podělí (a pokud spokojeni nejsou, platí to dvojnásob).

Chcete-li chcete získat lepší představu o hodnotě svého zboží, navštivte několik provozoven, které se na výkup zlata zaměřují, a nechte své cennosti nezávisle ocenit.

Při pozdějším domlouvání transakce budete mít srovnání z dalších prodejen, a proto nepřistoupíte na jakoukoli nabízenou částku. A navíc na vlastní kůži zjistíte, jak ve vybrané prodejně přistupují ke svým zákazníkům.

 

3. Jak tedy vybrat důvěryhodného zlatníka?

 

·         Přečtěte si dřívější zkušenosti jiných zákazníků.

·         Oslovte nezávisle na sobě více prodejců, kteří se výkupem zlata zabývají.

·         Dejte (také) na první dojem při osobním nebo telefonickém kontaktu.

Pokud máte počáteční krůčky za sebou, pojďme si říci, jaká úskalí na vás mohou čekat při samotném výkupu zlata (a jak se jim elegantně vyhnout).

4. Roztavení zlata? Volba je na vás

 

Podle starého latinského citátu se zlato pozná v ohni – zkušený obchodník ale dokáže odhadnout cenu zlatých předmětů bez toho, aby vaše cennosti roztavil. Proč je tato informace důležitá?

Stále totiž narazíte na spoustu firem, které vám budou tvrdit, že zlaté šperky je potřeba před výkupem roztavit, aby mohli přesně určit hmotnost zlatého kovu – tím se ovšem cennosti trvale znehodnotí.

Do roztavení se proto nenechte nutit. Volba je jen na vás. Starožitník Michal Gratcl k tomu říká: „Pokud to s vámi obchodník myslí upřímně, nabídne vám dvě možnosti: buď zlato roztavit, nebo zboží nechat zrestaurovat a následně ohodnotit. Šperk tak třeba udělá radost ještě někomu dalšímu a jeho příběh může pokračovat.“

5. Zlato nechte patřičně ohodnotit

 

Ať už budete souhlasit s roztavením, nebo raději prodáte své předměty v původním stavu, odhadce vždy ověří, zda je jedná o skutečné zlato, případně zkontroluje hmotnost, punc a ryzost.

Pečlivé zhodnocení nabízených předmětů je součástí servisu, který zákazníkovi poskytujeme, aby měly obě strany před uzavřením dohody jasnou představu o ceně nabízeného zboží,“ dodává Michal Gratcl. Předtím, než budete s výkupem zlata souhlasit, budete mít mnohem konkrétnější představu o tom, jaký obnos můžete za své zboží získat.

6. Nevsázejte pouze na certifikát

 

Chcete zlato zpeněžit za co nejlepší cenu a přemýšlíte, jestli vám prodej neulehčí vystavený certifikát? Pravdou je, že odborný posudek vám při obchodování může, ale také nemusí pomoci.

„Certifikát není jednoznačnou zárukou kvality. Zájemci o umění často nakupují cennosti podle značky, přitom výrobní náklady na samotný šperk mohou být minimální. Podobná  situace nastává při výkupu obrazů, kdy některé posudky obsahují zavádějící nebo přímo nesmyslné informace (například nesedí ceny uměleckých děl a podobně).“

Jestliže tedy posudek k dispozici nemáte, nemusíte to okamžitě znamenat, že budete muset své cennosti odprodat bezpodmínečně za řádově nižší cenu.

Obchodník, který si zakládá na transparentním jednání, vaše zboží změří, přezkouší a vždy vám za něj nabídne odpovídající částku.

7. Při výkupu zlata si vždy vyžádejte si doklad o prodeji

 

Zamlouvá se vám nabízená cena? Nechte si transakci doložit písemně. Stačí požádat o vystavení dokladu o prodeji. Na vystaveném dokumentu musí být uvedeny vaše iniciály, proto se ještě před setkáním ujistěte, že máte po ruce svůj občanský průkaz. V případě jakýchkoliv pozdějších reklamací tak budete mít všechny důležité body písemně podloženy.

Nakonec se můžete dostat do situace, kdy vám obchodník nabídne smluvenou finanční částku po částech s tím, že vám první část předá okamžitě a zbylou později.

Pokud se nedomluvíte jinak (například na převodu peněz na účet), trvejte na vyplacení hotovosti v plné výši bezprostředně po odprodání zlata, aby celá transakce proběhla v co nejkratší době. Se získanými financemi tak můžete libovolně naložit ihned po opuštění zlatnictví.

Chcete své zlato zpeněžit rychle a výhodně? Kontaktujte nás na uvedeném e-mailu, po telefonu nebo vyplňte uvedený formulář.

Obratem se s vámi spojíme a dohodneme se na dalších krocích. Vaší zboží odborně zhodnotíme, a pokud se rozhodnete cennosti prodat, peníze obdržíte na ruku a okamžitě.

Šperky ani jiné hodnotné předměty neroztavujeme. Proto kromě odpovídající částky můžete  odcházet s vědomím, že vaše cennosti možná již brzy skončí v rukou dalšího vlastníka, který dokáže ocenit jejich pravou hodnotu.

 

Používáním stránek provozovaných upapouska.cz souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zabezpečit lepší služby. Více informací